Osim što su prelijepih boja – narandžaste, crvenkaste, šarene i zelene, tikve (lat. cucurbita pepo) su prepune vitamina i minerala. Više od 800 različitih vrsta, od onih najmanjih do divovskih, svoje porijeklo vuče iz Afrike i Sjeverne Amerike.

Tikve porijeklom iz Afrike, zbog svoje čvrste kore, u starom Egiptu te antičkoj Grčkoj i Rimu sušile su se na suncu i koristile kao zdjele i tanjiri. One koje potiču iz Sjeverne Amerike služile su za hranu i uzgajale su se na području današnjeg Meksika još prije 9.000 godina. U Evropu su, kao i mnoge druge biljke, dospjele morskim putem, zahvaljujući Kolumbu, tek nakon otkrića Amerike 1492. godine.

Ljekovita svojstva: U tradicionalnom iscjeljivanju, plod se preporučuje kao diuretik, osobama oboljelim od reume, gihta, zapaljenja bubrega i mokraćne bešike. Dijetalna je hrana za gojazne osobe i dijabetičare, kao i za one s oboljenjem želuca i tankih crijeva.

Protiv upale jajnika i problema menopauze trebalo bi je jesti redovnije i u većoj količini i piti njen sok. Zapaženo je da bundeva dobro čini i oboljelima od psorijaze. Kod zapaljenja bubrega ili bešike savjetuje se svakodnevni obrok od dinstane, neslane bundeve s malo paradajza i sjeckanog crnog luka koji je začinjen kašikom pavlake. Za ublažavanje bolova od proširenih vena treba svježe nastruganu tikvu staviti kao oblogu i držati je duže privijenu.

Ljuštenjem sjemena uobičajene bundeve ne treba uklanjati tanku, srebrnozelenkastu pokožicu jer se u njoj nalazi najviše ljekovitih sastojaka, dok uljane sorte nemaju ljusku već samo prozračnu sjemenjaču.

Riznica vitamina: Tikva se, zahvaljujući svojim sastojcima koji utiču na regulaciju žlijezda lojnica, odavno koristi za umirenje upaljene kože lica usljed pojave akni i mitesera. Zbog tih se svojstava, a posebno obilja vitamina A, koji se u bundevi nalazi u obliku beta-karotena, a koji, između ostalog, podstiče izmjenu materija u koži, ekstrakti tikve nalaze u mnogim kozmetičkim linijama za njegu problematične i masne kože.

Maska za njegu masne kože sklone upalama i aknama, koja će očistiti i suziti proširene pore kože lica, može se pripremiti i kod kuće. U tu svrhu načinite pire od mesa tikve, rasporedite ga po licu i pustite da djeluje petnaestak minuta. Ako želite, pireu od tikve možete dodati i kašiku zobenih pahuljica. Nakon petnaestak minuta masku isperite mlakom vodom.

Tikva sadrži veću količinu beta-karotena, obilje ostalih antioksidansa, vitamina C i E, nekoliko važnih aminokiselina i minerala, a posebno kalijum i cink, koji svi zajedno imaju presudnu ulogu u borbi protiv slobodnih radikala i u podizanju cjelokupnog imuniteta organizma. Stoga ljekoviti sastojci iz bundeve štite organizam od različitih alergija i infekcija.

Bundeva snižava holesterol u krvi te štiti od različitih kancerogenih oboljenja. Njeno ulje je suviše dragocjeno da biste na njemu pržili, zato ga upotrijebite za salatu ili kao dodatak u već skuvane čorbe.

Recepti

Sok od tikve: Potrebno vam je 20 grama limuntosa, sedam litara vode, dva kilograma šećera i tri kilograma tikve. Očišćenu i isječenu tikvu stavite u šerpu zajedno sa šećerom i nalijte vodu, te kuvajte dok ne omekša. Propasirajte bundevu s vodom od kuvanja, dodajte limuntos, promiješajte i sipajte u staklene boce. Najbolje je da vreo sok sipate u zagrijane, sterilisane boce, koje zatvorite celofanom i umotate u ćebad dok se ne ohlade. Ovim postupkom se postiže duža održivost napitka u ostavi.

Protiv pantljičare: Djeci se daje 150 do 200 grama svježe očišćenih sjemenki istucanih i pomiješanih s medom, a odrasli uzimaju ujutro na gladan stomak 400 grama sjemenki. Poslije pola sata potrebno je popiti kašiku ricinusovog ulja te ne jesti i ne piti nekoliko sati.

Krem supa od tikve: Potrebno vam je: jedan kilogram tikve, dvije glavice crnog luka, tri do četiri čena bijelog luka, dva paradajza, 50 grama maslaca, dvije supene kašike pavlake, jedan litar goveđe supe, začini – so, biber, crvena paprika i peršun. Tikvu prepolovite i očistite od sjemena. Meso tikve izrežite na kockice. Ispržite luk, dodajte bundevu i dinstajte. Dodajte oguljen, isjeckan paradajz, nasjeckan bijeli luk i začine. Zalijte supom i kuvajte. Kada omeša, sve sastojke usitnite mikserom, prokuvajte i začinite prema ukusu. Gotovu supu pospite sjeckanim listom peršuna.

Izvor: nezavisne.com

PODIJELI