Probudite dijete u sebi

Iskoristite jesen

Dolazak jeseni sa sobom nosi i neminovne promjene te je baš zato idealno vrijeme i za uvođenje promjena u vlastiti život. Žureći karijernim putem, očekivanjima društva, obavezama roditeljstva i partnerstva ili naprosto preživljavanja, često zaboravimo misliti na sebe, na sve ono što smo nekada voljeli i od čega bi naše srce zaigralo brže. Drugim riječima, zaboravljamo na svoje unutrašnje dijete.

Prema stručnjacima s područja psihologije i psihijatrije, upravo je jesen najbolje doba u kojem možemo vratiti onu iskru djetinjstva i pronaći svoje unutrašnje dijete.

Prema stručnjacima s područja psihologije i psihijatrije, upravo je jesen najbolje doba u kojem možemo vratiti onu iskru djetinjstva.

Kako za Psychology Today napominje James Brunt, psiholog i doktor nauke, jesen je vrijeme u kojem kontrasti koje nam nudi priroda privlače našu pažnju i asociraju nas na ugodne uspomene iz djetinjstva. Svaki je list jarkih crvenih ili žutih boja vizualni podražaj koji stimulira naš mozak i evocira sjećanja.
Istraživanja pokazuju da kada naiđemo na nešto veće od sebe, kao što je to opadanje lišća u prirodi koja se tako priprema na zimsko preživljavanje, smanjuju se naše egocentrične misli i povećava kooperativno ponašanje, rekao je Brunt za Psycholoy Today.
Tada postajemo svjesniji da život ne čini utrka za novcem nego uživanje u sitnicama koje su nas veselile u djetinjstvu.
S time se slažu i psiholozi koji već nekoliko godina govore o tzv. unutrašnjem djetetu. Prema opšteprihvaćenoj definiciji, unutrašnje je dijete onaj dio nas koji je ostao vjeran svemu u što smo nekada vjerovali.

Ono je vitalan dio nas, dio koji otkriva naša emotivna i tjelesna stanja. Unutraašnje dijete može otkriti još uvijek neprevladane traume iz djetinjstva, ali jednako tako nam dati priliku da budemo zaigrani, kreativni i iskreni prema samome sebi.
Pravilan način njegovanja unutrašnjeg djeteta neće podrazumijevati izostanak s posla jer nam se danas baš i ne ide u ured, nego mala zadovoljstva koja će komplementirati našu odraslu stranu.

Evo nekoliko prijedloga koji jednako poštuju i dječju i odraslu stranu našeg bića.

Šetajte prirodom
Šetnja među obojenim krošnjama, gaženje šuškavog lišća i udaljavanje od ekrana kojima smo izloženi čitavo vrijeme učinit će čuda ne samo za pronalazak unutrašnjeg djeteta, nego i za smanjenje razine stresa. Šetnja je potpuno besplatna i iznimno blagotvorna za naše zdravlje.
Istraživanja pokazuju kako je dovoljno svega nekoliko minuta šetnje dnevno za produženje životnog vijeka.

Promatrajte ljude kroz kišni prozor
Kao djeca često smo promatrali druge i doživljavali ih kao modele učenja. Gledajući kroz prozor voza ili autobusa na putu do škole, ponekad smo zamišljali kako će nam izgledati život kada odrastemo ili pak naprosto koja je životna priča stranaca koji prolaze pokraj nas.
Sjednite sami u kafić, naručite toplu čokoladu, smjestite se kraj prozora, isključite mobitel i naprosto promatrajte kako diše grad. Posreći li vam se i kišni dan, ugođaj će biti još bolji.

Vozite bicikl
Kada ste posljednji put s užitkom vozili bicikl? Maknite se od gradske gužve, uvijek istih mjesta i otiđite sami ili s porodicom i prijateljima u vožnju prirodom koja je sada ljepša nego ikada. Vožnja biciklom puni baterije, troši kalorije te nas podsjeća na dane kada smo učili kako voziti bicikl bez pomoćnih točkića i na brojna kvartovska druženja.

Ukrasite dom jesenjim bojama
Zašto prirodne elemente koje ste zapazili u prirodi ne biste unijeli u svoj dom? Osim toga, sjećate li se kako ste nekada skupljali kestene, grančice i lišće te se kući vraćali punih džepova? Oživite te dane pa sve što ste nekada voljeli unesite kao jesensku dekoraciju u svoj dom. Od prirodnih elemenata možete napraviti vijenac za vrata, stolnu dekoraciju ili savršen dodatak hodniku koji će pozivati sve goste.

Izrezbarite bundevu
Na samom kraju oktobra obilježava se Noć vještica ili Halloween. Iako na našim prostorima ne poprima razmjere kao u Sjedinjenim Američkim Državama, posljednjih je nekoliko godina sve raširenija. Zato iskoristite bundeve koje možda nađete na poljima tokom šetnje (a nudi ih i gotovo svaka trgovina namirnicama) i iskažite svoju kreativnost.

Zaprljajte ruke baš kao nekada, izrezbarite bundevu, na vanjskoj strani izrežite dizajn po želji i dodajte svijeću za potpun ugođaj. A od ostataka uvijek možete skuhati najfiniju supu, poput one kakvu je nekada kuhala baka.

Šta god činili, neka to bude ono što zaista želite. Čak je i jedan slobodan dan dovoljan za povezivanje sa svojim unutrašnjim djetetom, a dobrobiti su brojne.

zadovoljna.hr

POVEŽITE SE

50,278LikesLikes
1,886PratiteljaPratite
4PratiteljaPratite
0PretplatnikaPretplati se

INSTAGRAM

U tri koraka do voluminozne i sjajne kose

U svojoj dugogodišnjoj pjevačkoj i glumačkoj karijeri Jennifer Lopez isprobala je gotovo sve modne trendove, no posebno je poznata po voluminoznoj i...

Jednostavni trik s vodom koji povećava potrošnju kalorija

Vježbanje i zdrava prehrana dva su učinkovita načina za postizanje uspjeha, ali postoje i neuobičajeniji načini na koje možete povećati potrošnju kalorija.

Jedna stvar koju vaš horoskopski znak nikad neće napraviti

Ako vam je astrologija hobi ili vam služi za ubijanje vremena i zabavu, onda vjerojatno znate puno toga o svom i o...