Ravan i čvrst stomak sigurno će biti jedna od novogodišnjih želja u 2019. koju će mnogi poželjeti. I onda se zapitati koliko će samo trbušnjaka morati napraviti da bi to postigli. No mi imamo odličnu vijest jer postizanje najpoželjnijeg stomaka i ne mora biti toliko teško. Pronašli smo najlakšu vježbu koja će vam za svega 2 sedmice “isisati” stomačić.

Za ravan stomak ne morate se mučiti i raditi beskonačan broj “omraženih” trbušnjaka. Naime, pronašli smo najlakšu vježbu za postizanje ravnog stomaka, a što je najbolje, fitness stručnjaci tvrde da je i učinkovitija od tako teških trbušnjaka. Tajna ove vježbe koja se naziva isisavanje stomaka ne može biti jednostavnije – samo morate pravilno disati.
U ovoj vježbi disanjem se aktiviraju i jačaju najdublji abdominalni mišići tako da jednostavno činite kontrakcije, objašnjava Rich Sturla, osobni trener u britanskom centru za zdrav život Results Health & Performance.

flat abs

Radite li ovu vježbu pravilno, ojačat ćete cijeli središnji dio tijela te stabilizirati kičmu što će ukloniti bol iz donjeg dijela leđa i poboljšati vam držanje. Ovakva tehnika dubokog disanja i “isisavanja” zraka iz trbuha dio je pilatesa i joge, no možete je raditi odvojeno od tih vrsta tjelovježbi.

1. Čim se probudite (idealno bi bilo na prazan želudac i dok ste još u krevetu) legnite na leđa sa savijenim koljenima i stopalima položenima na madracu. Udahnite pa duboko izdahnite i uvucite stomak toliko jako kao da pupak želite “prilijepiti” uz kičmu. Što više usukate stomak to će biti jača kontrakcija i učinkovitost ovog pokreta.

2. Zadržite uvučeni stomak 15 sekundi za početak, a kako napredujete produžujte trajanje stiska sve do 60 sekundi, uzimajući plitke udisaje prema potrebi. Ponovite 3 do 5 puta.

3. Kada ste spremni za težu verziju “isisavanja” stomaka, radite vježbu klečeći na koljenima i dlanovima, sjedeći ravno u stolcu ili na lopti za pilates.

4. Nakon određenog vremena vježbanja stomak ćete moći držati stisnutim dok sjedite ili stojite tokom cijeloga dana.

Izvodite li ovu najlakšu vježbu za ravan stomak redovno, zdravo se hranite te radite i svoj uobičajeni trening, rezultate ćete vidjeti i osjetiti već za 2 sedmice, kaže Sturla.

U videu pogledajte precizno izvođenje ove jednostavne i lagane vježbe za ravan i čvrst stomak.

zadovoljna.hr