"Jednom"

Kultni irski film iza kojeg se skriva stvarna ljubavna priča

Reditelj John Carney godinama je razrađivao ideju filma o irskom uličnom muzičaru iz Dublina koji se zaljubljuje u strankinju.

Želio sam napraviti priču o čovjeku koji je zapravo poput imigranta, više se poistovjećuje s ljudima koji dolaze u zemlju nego s onima koji su već ovdje te uspostavlja vezu s nekim od njih. Također sam bio zainteresiran za ideju komunikacije bez upotrebe maternjeg jezika. Meni je fascinantno to kako muzičari komuniciraju putem glazbe, kazao je Carney.

Osmislio je svoje bezimene junake, Dečka i Djevojku, te priču o nerealiziranoj ljubavi dvoje mladih muzičara koji se upoznaju na ulicama Dublina i krenuo u produkciju filma pod nazivom “Jednom”. Uspio je angažirati poznatog irskog glumca Cilliana Murphyja za glavnu mušku ulogu, a Murphy je odlučio preuzeti i jedno producentsko mjesto. Zahvaljujući zvučnom glumačkom imenu, Carney je uspio osigurati i budžet za snimanje filma.

Zatim je krenula potraga za glumicom koja će utjeloviti glavnu žensku ulogu. Carney se za pomoć u potrazi obratio svom prijatelju Glenu Hansardu koji je radio muziku za film. On mu je bojažljivo preporučio mladu češku muzičarku Marketu Irglovu koja tada nije imala nikakvog glumačkog iskustva.

Tražili su nekoga ko zna svirati klavir i ko je iz istočne Europe. Poznavao sam Marketu i njezinu porodicu. Rekao sam Johnu da imam nekoga ko svira klavir i priča engleski s istočnoevropskim naglaskom, ali ona ima samo 17 godina. Pitao me može li je upoznati pa sam je doveo. Tako su Marketa i Cillian postali glavni likovi, otkrio je Glen u jednom intervjuu.

Međutim, Cillian se u posljednji trenutak povukao iz projekta jer nije želio glumiti s neiskusnom Marketom i smatrao je kako nema dovoljno dobre vokalne sposobnosti za pjevanje pjesama koje je Hansard napravio za film.

S Cillianom su se iz projekta povukli i ostali producenti pa je razočarani Carney naposljetku ostao bez budžeta za snimanje. Međutim, brzo se pribrao kad je shvatio da zapravo odavno ima svog glavnog glumca.

Došao je do mene nekoliko sedmica kasnije i rekao: ‘Znaš što? Ovo mi je bilo pred nosom čitavo vrijeme i ne mogu vjerovati da to nisam prije vidio, ali ti moraš biti Dečko.’ Ja sam bio protiv toga, ta uloga bila je previše slična mojoj stvarnoj životnoj priči. Rekao sam mu da nisam glumac, tražio da odradim audiciju i zamolio da mi kaže ako sam loš. Nisam želio napraviti film sa svojim prijateljem i loše odglumiti, zeznuti sve, priznao je Hansard.

Razloga za brigu ipak nije bilo jer se Glen pokazao kao idealan odabir za ulogu Dečka. Film je sada imao svoje glavne zvijezde, ali ne i budžet. Carney je uspio osigurati jedan dio novca zahvaljujući Irskom filmskom odboru, a za drugi dio budžeta posegnuo je u vlastiti džep. Svoju redateljsku platu dao je Marketi i Glenu i svima obećao dio zarade ako film postigne uspjeh.

Snimanje je napokon započelo u janaru 2006. godine. S obzirom na ograničena financijska sredstva, filmska ekipa snalazila se na sve moguće načine. Mnoge scene rađene su u domovima glumačke ekipe. Tako je kao kulisa za scenu zabave poslužio Glenov stan, a među statistima koji su radili besplatno bili su njegovi prijatelji i majka. Novac se štedio i na nelegalan način – sve scene na ulicama Dublina snimljene su bez dozvole gradskih vlasti koja je inače neophodna u ovakvim situacijama.

Carneyju je trebalo 17 dana da snimanje privede kraju, a zatim je započela post-produkcija. U vrijeme kad je montirao svoju fiktivnu priču o ljubavi Dečka i Djevojke, među njegovim glavnim glumcima rodila se stvarna ljubav koju je Carney predvidio tokom snimanja.

Glen i Marketa zaljubili su se jedno u drugo i započeli vezu. Hemija koja je vladala među njima svima je bila očita, a ona umjetnička i muzička hemija zaslužna je za zajedničko stvaranje prekrasnih pjesama koje su obilježile film.

Jedna od njih je i “Falling Slowly” koja je 2008. godine nagrađena Oscarom za najbolju originalnu pjesmu. Glen i Marketa izveli su je na dodjeli i zajedno primili prestižni zlatni kipić.

Zahvaljujući uspjehu soundtracka, Glen i Marketa uputili su se na dvogodišnju turneju. Međutim, zahtjevan tempo rada i ostali pritisci muzičkog života naposljetku su presudili njihovoj ljubavi, ali ne i prijateljstvu.
Prekinuli smo zato što ni jedno od nas nije bilo zadovoljno u vezi. Prije svega smo bili prijatelji. Onda smo postali ljubavnici i taj period našeg života bio je predivan, ali na kraju smo opet postali samo prijatelji, ispričao je Glen prije nekoliko godina.

Nastavili su zajedno raditi i oformili duo pod nazivom “The Swell Season”, a krah njihove ljubavne veze prikazan je u istoimenom dokumentarcu iz 2011. godine. Marketa se iste godine udala za Amerikanca Tima Iselera koji je producirao njezin prvi solo album “Anar”, ali ubrzo se razvela. Danas živi na Islandu sa svojim novim partnerom s kojim ima troje djece te i dalje surađuje s Glenom koji još uvijek traži svoju ljubavnu sreću.

Više na zadovoljna.hr

POVEŽITE SE

50,351LikesLikes
2,045PratiteljaPratite
4PratiteljaPratite
0PretplatnikaPretplati se

INSTAGRAM

U tri koraka do voluminozne i sjajne kose

U svojoj dugogodišnjoj pjevačkoj i glumačkoj karijeri Jennifer Lopez isprobala je gotovo sve modne trendove, no posebno je poznata po voluminoznoj i...

Jednostavni trik s vodom koji povećava potrošnju kalorija

Vježbanje i zdrava prehrana dva su učinkovita načina za postizanje uspjeha, ali postoje i neuobičajeniji načini na koje možete povećati potrošnju kalorija.

Jedna stvar koju vaš horoskopski znak nikad neće napraviti

Ako vam je astrologija hobi ili vam služi za ubijanje vremena i zabavu, onda vjerojatno znate puno toga o svom i o...