SASTOJCI

Sastojci za kore:

3 jajeta
190 gr šećera
4,5 kašike vrele vode
4,5 kašike ulja
120 gr brašna
150 gr mljevenog oraha
1 kašičica praška za pecivo

Sastojci za karamel krem:

500 ml mlijeka
8 kašika oštrog brašna
340 gr šećera
30 gr putera
30 – 50 gr čokolade

Priprema

Jaja dobro umutiti sa šećerom da budu pjenasta (potrebno je desetak minuta). Dodati ulje i vrelu vodu i još malo mutiti. Zatim dodati brašno pomiješano sa orasima i praškom za pecivo i sjediniti sa jajima blagim prevrtanjem.

Masu sipati u podmazan i pobrašnjen kalup prečnika 20 cm i peći 40 minuta na 180°C. Gotovo tijesto ohladiti na rešetki i presjeći poprijeko na 3 dijela. Kore mogu i odvojeno da se peku.

Za krem uzeti od predviđenog mlijeka onoliko koliko je potrebno da se razmuti brašno i sjediniti da bude glatko.

Preostalo mlijeko staviti da provrije i dodati razmućeno brašno. Miješati žicom oko 5 minuta, da se krem lijepo zgusne. Može se odmah mikserom da mutiti, a može i kada se krem skloni sa ringle.

Kad je krem upola kuhan, staviti u drugom sudu šećer da se topi na laganoj vatri. U otopljen i karamelisan šećer sipati spremljeni krem sa mlijekom i sve zajedno na tihoj vatri miješati da se sve lijepo izjednači i karamelisani šećer skroz otopi. Na kraju dodati puter i čokoladu i promiješati.

Kore filovati ohlađenim karamel kremom, premazati cijelu tortu odozgo i sa strane i dekorisati po želji.

Tortu ohladiti par sati u frižideru, pa je seći na parčad i poslužiti.

PODIJELI