Zahvalna biljka koja uspijeva čak i najvećim antitalentima

Zamija

Biljke prostoru daju dodatnu živost i ljepotu. No, dok neki ljudi imaju čarobne prste kada je u pitanju briga za zelenilo, drugi imaju osjećaj da je dovoljno da bace pogled na svoju biljku i da ona uvene.

No,biljka s kojom se oko takvih stvari ne trebate brinuti je – zamija. Prema feng shuiju ona u dom donosi sreću i novac, a njezina velika prednost je činjenica da je briga za nju – laka.

Ova zimzelena biljka porijeklom je iz Afrike, a zbog svog zanimljivog izgleda i lakog održavanja jako je popularna u uređenju domova. Naraste i do metar visine i ima više izdanaka u obliku stabljika na kojima su parovi zelenih listova koji su sjajni, glatki i čvrsti.

Kod brige za ovu jaku zahvalnu biljku trebate paziti tek da nije direktno na suncu i da se temperatura na kojoj se nalazi ne spušta ispod 15 stepeni Celzijevih. Optimalna temperatura za ovu biljku je od 18 do 24 stepena.

Zamioculcas-zamiifolia

Zalijevati ju trebate otprilike jednom mjesečno pa čak i rijeđe. S vodom nikako ne pretjerujte jer zbog previše vode rizon počinje trunit, a listovi žutjeti.

Zamija se razmnožava dijeljenjem rizoma odnosno podanka, listovima ili dijelovima stabljike, a prilikom razmožavanja morate biti strpljivi jer gomoljasti dio se stvara jako sporo. Cvjeta od sredine ljeta do rane jeseni, a njezin neobičan cvijet nalazi se pri dnu stabljike.

Inače, radi se o biljci kojoj nije potrebna posebna mješavina zemlje kao drugim sukulentima te uspijeva u supstratu koji ima više humusa.

Zamiji posudu mijenjajte tek kad se stara napuni rizomima, odnosno stabljikama.

Više na zadovoljna.hr

POVEŽITE SE

50,353LikesLikes
2,045PratiteljaPratite
4PratiteljaPratite
0PretplatnikaPretplati se

INSTAGRAM

U tri koraka do voluminozne i sjajne kose

U svojoj dugogodišnjoj pjevačkoj i glumačkoj karijeri Jennifer Lopez isprobala je gotovo sve modne trendove, no posebno je poznata po voluminoznoj i...

Jednostavni trik s vodom koji povećava potrošnju kalorija

Vježbanje i zdrava prehrana dva su učinkovita načina za postizanje uspjeha, ali postoje i neuobičajeniji načini na koje možete povećati potrošnju kalorija.

Jedna stvar koju vaš horoskopski znak nikad neće napraviti

Ako vam je astrologija hobi ili vam služi za ubijanje vremena i zabavu, onda vjerojatno znate puno toga o svom i o...