Wabi-Sabi: Trend uređenja koji mane voli više od savršenstva

Čovjek modernog doba teži savršenstvu u svakom pogledu. Stalno smo u potrazi za savršenstvom i želimo ga ostvariti u svakom aspektu života pa se tako često opterećujemo idejom da bi i naš dom trebao biti savršen. Ovakvom načinu razmišljanja protivi se Wabi-Sabi, umjetnost pronalaska ljepote u “manama”.

Iza izraza Wabi-Sabi krije se tradicionalna japanska estetika, umjetnost pronalaska ljepote u nesavršenostima.

U svijetu masovne proizvodnje zasićenom tehnologijom svakodnevno težimo autentičnosti. S obzirom na to da je u vanjskom svijetu teško pronalazimo, možemo je unijeti u svoj dom.
Jedan od najvećih trendova u uređenju interijera u 2018. godini inspirisan je upravo Wabi-Sabi filozofijom. To znači da u životni prostor možemo unijeti sve što se suprotstavlja ideji modernog estetskog savršenstva.

Stari drveni namještaj, ručno rađena keramika, plahte i jastučnice od lana ili starinskog platna, cigleni zid bez fasade, drveni podovi grube završne obrade… Ovaj stil uređenja voli sve što je nesavršeno i nepravilno. Pukotine, ogrebotine, hrđa – ne morate se plašiti ovih pojava jer se upravo u njima krije ljepota udobnog životnog prostora.
Da biste uredili dom prema ovoj filozofiji, ne morate nužno ići u trgovačke centre nego možete posegnuti za rustikalnim predmetima s buvljaka ili pak iz podruma izvući stari namještaj.

Wabi-Sabi ne poznaje mane nego u svemu što moderan svijet doživljava kao manu pronalazi nešto posebno i lijepo. Stoga ne bacajte okrnuto posuđe i ne žurite u prodavnicu po kantu boje s kojom ćete obojiti oguljene površine na zidovima.

U galeriji pogledajte fotografije koje će vas inspirirati za uređenje doma u Wabi-Sabi stilu.

zadovoljna.hr

POVEŽITE SE

50,353LikesLikes
2,045PratiteljaPratite
4PratiteljaPratite
0PretplatnikaPretplati se

INSTAGRAM

U tri koraka do voluminozne i sjajne kose

U svojoj dugogodišnjoj pjevačkoj i glumačkoj karijeri Jennifer Lopez isprobala je gotovo sve modne trendove, no posebno je poznata po voluminoznoj i...

Jednostavni trik s vodom koji povećava potrošnju kalorija

Vježbanje i zdrava prehrana dva su učinkovita načina za postizanje uspjeha, ali postoje i neuobičajeniji načini na koje možete povećati potrošnju kalorija.

Jedna stvar koju vaš horoskopski znak nikad neće napraviti

Ako vam je astrologija hobi ili vam služi za ubijanje vremena i zabavu, onda vjerojatno znate puno toga o svom i o...